Fogyókúrás receptek
Összeállítottam nektek fogyókúrás recepteket! Finom, egészséges ételek, fogyókúrázóknak! Le van írva itt az ételek nehézsége (könnyű/nehéz), elkészítési idő, hozzávalók, és elkészítés! Sok sikert, jóizű evést!
Fogyókúrás receptek: Itt láthatóak receptek fogyókúrázóknak. Gyorsan elkészíthető, finom ételek, és persze egészségesek is. De ha desszertre vágysz, akkor sem szabad csokira gondolnod, hanem inkább olyan ételt kell enned, ami kevés kalóriát tartalmaz, és finom is! Ha szeretnétek összeállítok majd nektek egy egész hetes diétát, de nem muszáj, ezeket az ételeket eheted felváltva, változatosan! Reggelire például pirítóst, kenyeret paprikával, paradicsommal, uborkával. Mindenképp olyat,hogy tartalmazzon zöldséget, illetve barna kenyeret is ehetsz! Uzsonnára, vagy ha tízórait szeretnél enni, egyél gyümölcsöket! Innivaló például víz, ásványvíz, tea-csakis kizárólag édesítőszerrel! És 100% gyümölcsleveket, amelyek nem tartalmaznak cukrot! Nem kell koplalnod, mivel az egészségtelen, és nem tesz jót! Persze nem elengedő csak a diéta, a mozgás is fontos!
Almacsoda mézzel
Idő: 20 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
1 db alma 1 tk. méz 1 tk. fahéj
Elkészítése:
Az almát meghámozod, szép vékonyan felszeleteled. Lábosba teszed, közepes lángon melegíted, gyakran kevergetve. Közben a mézet összekevered a fahéjjal. Mikor az alma már kezd puhulni, ráöntöd, és együtt megrottyantod, folyamatos keverés közben.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 68 kcal (284kJ) Fehérje: 0,47 g Zsír: 0,41 g Szénhidrát: 15,2 g Koleszterin: 0 mg
Bolognai töltött tök
Idő: 40 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
(2 személyre) 2 kisebb bébitök 1 fej hagyma 25-30 dkg apró darabokra vágott, vagy darált csirke/pulykamell 5 dkg gomba 2 db félig főtt sárgarépa 1/2 fej hagyma 2-3 gerezd fokhagyma paradicsomszósz /1 konzerv + 2 db pucolt, átturmixolt paradicsom, vagy 1/2 kg pucolt, átturmixolt paradicsom/ só bors oregano babérlevél
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát kevés szójaolajon* üvegesre párolom. Hozzáadom a szeletelt gombát, a kockára vágott répát és a húst. Az egészet átpirítom, megsózom, borsozom, oreganoval ízesítem. Amikor kissé megpirult, felöntöm a paradicsomszósszal, vagy a 1/2 kg átturmixolt paradicsommal. Belerakom a babérlevelet, az áttört fokhagymát, és fedő alatt megpárolom. Ha megfőtt, kicsit besűrítem néhány e.k zabkorpával. A tököket keresztbe kettévágom, kivájom a belüket és kidobom. Egy tepsit kibélelek fóliával, a fóliát befújom szójaolajjal. Rárakom a tököt, és beletöltöm a paradicsomos mártást. Kis vizet öntök alá, letakarom fóliával és közepes lángon addig sütöm, amíg puha nem lesz a tök, ez kb. 20 perc. Ekkor leveszem a fóliát, és nagy lángon megpirítom. Sajtot is szórhatok a tetejére. Nagyon finom hidegen is. * ilyen sprayt nagy áruházakban lehet kapni, nincs benne kalória. Lehet rendes olajat is használni, de abban több kalória van.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 329 kcal (1375 kJ) Fehérje: 44, 3 g Zsír: 2, 61 g Szénhidrát: 31, 27 g Koleszterin: 90 mg
Csőbensült zöldségek
Idő: 20 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
(Hozzávalók 6 személyre) 40 dkg burgonya 20 dkg sárgarépa 20 dkg karfiol 20 dkg zöldborsó
A mártáshoz: 8 dkg vaj 3 púpozott evőkanál zabliszt 8 dl alacsony zsírtartalmú tej 8 dkg reszelt ementáli sajt Reszelt szerecsendió Tengeri só Petrezselyemzöld Cayenne-bors
Elkészítése:
Burgonyát folyó víz alatt megmossuk, és héjastól feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Ha megfőtt, a vizet leöntve róla, langyosra hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk. Egyenletes nagyságú karikákra vágjuk. A megtisztított sárgarépát és az apró rózsáira szedett karfiolt, valamint a zöldborsót megmossuk. A sárgarépát felkarikázzuk, és a többi zöldséggel enyhén sós vízben puhára főzzük, de csak annyira, hogy ne málljanak szét. Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, és a levétől leszűrt, lecsepegtetett zöldségeket rétegezve belerakjuk. Besamel-mártást készítünk: a vajat egy edényben megolvasztjuk, a lisztet megfuttatjuk rajta, de nem pirítjuk, majd kis kézi habverővel vagy lyukas fakanállal kevergetve forró tejjel felengedjük, közepes sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve szerecsendióval, borssal, sóval fűszerezzük, majd a reszelt sajt felét és az apróra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük. Az így elkészített mártást a tálban lévő zöldségekre öntjük. Megszórjuk a maradék sajttal, és az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg pirulni nem kezd. Tálalásnál díszítésként tehetünk a tetejére keményre főtt tojáskarikákat vagy szép formájú tükörtojást, illetve fodros petrezselyemzöldet.
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 343 kcal (1434 kJ) Fehérje: 13, 8 g Zsír: 17, 61 g Szénhidrát: 31, 48 g Koleszterin: 48, 82 mg
Gazdag pirítós
Idő: 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
(Hozzávalók 6 személyre) kenyér, szeletelt mozzarella sajt 1 evőkanál olaj fokhagyma só őrölt bors petrezselyem paradicsom
Elkészítése:
A kenyeret megpirítjuk A paradicsomot és a mozzarellát felkarikázzuk, szépen elrendezzük egy lapos tányéron. Az olajban elkeverjük a sót, borsot, apróra vágott fokhagymát, petrezselymet. Ezzel kenjük meg a meleg kenyereket, a maradékot pedig a paradicsomra tesszük.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 305 kcal (1275 kJ) Fehérje: 13 g Zsír: 9 g Szénhidrát: 43, 7 g Koleszterin: 23, 5 mg
Töltött gomba
Idő: 30 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
25 dkg gomba 1 fej vöröshagyma 2,5 dl tejföl 1 tojás só bors 10 dkg sajt petrezselyemzöld 1 ek. zsemlemorzsa
Elkészítése:
Megmossuk a gombát, leszedjük a szárát és megvárjuk mi lecsöpög. Apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd beletesszük az apróra szeletelt gombaszárakat. Közben kivajazott jénaiba fejjel lefelé fordítjuk a gombafejeket. Mikor megpárolódott a gomba sózzuk, borsozzuk, beletesszük az apróra vágott petrezselymet. Pár perc után a zsemlemorzsát önjük hozzá, hogy összeálljon a töltelék. Kiskanállal megtöltjük a gombafejeket. Tojássárgáját összekeverjük a tejföllel, ráöntjük a gombára, rátesszük a reszelt sajtot és 180 fokon 20 percig sütjük.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 291 kcal (1216 kJ) Fehérje: 18, 6 g Zsír: 18, 1 g Szénhidrát: 12, 7 g Koleszterin: 117 mg
Sonkatekercs
Idő: 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
szeletelt sült sonka főtt tojás lila hagyma só natúr joghurt reszelt sajt pirosarany
Elkészítése:
A legjobb a szeletelt sült sonka hozzá. Kevés joghurtot elkeverünk az összetört főtt tojással, apróra vágott lila hagymával, és reszelt sajttal úgy, hogy ne folyjon, hanem kellő keménységű legyen. Sóval, pici pirosarannyal ízesítjük, színesítjük. Ezt a masszát tesszük a sonkára, majd feltekerjük. Tipp: sonka helyett lehet fehérpaprikába tölteni is.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 365 kcal (1526 kJ) Fehérje: 41, 06 g Zsír: 20, 02 g Szénhidrát: 4, 6 g Koleszterin: 245, 04 mg
Sajtos-tejfölös virsli
Idő: 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
1 személyre: 2 db virsli Trapista sajt tejföl
Elkészítése:
(Mikróban is elkészíthető) A virslikbe mély csíkokat vágunk, de nem úgy, hogy teljesen ketté vágjuk. Tetszés szerint sajt szeleteket teszünk a vágásba, majd tetszés szerint tejfölt kenünk rá. Ha kész berakjuk a mikróba 1 percre. Ha nincs mikrónk, akkor a sütőbe pár percre betéve is elkészíthető. Amikor elkészült kenyérrel, zsömlével vagy kiflivel fogyasztható. (Ha valaki nagyon drasztikusan fogyókúrázik, akkor puffasztott-rizzsel, vagy -búzával kenyér helyett ehető)
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 428 kcal (1789 kJ) Fehérje: 24, 15 g Zsír: 35, 73 g Szénhidrát: 2, 01 g Koleszterin: 136, 8 mg
Párolt zöldségek kapros mártással
Idő: 30 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
kisebb fej karfiol kisebb fej brokkoli 1 kis fej zeller 15 dkg. gomba 1/2 zacskó mirelit vegyes zöldség 2 tyúkhúsleves kocka olivaolaj trikolor masni durumtészta
Mártás: kis csokor kapor 2 dkg. liszt 1,5 dl. tej 1 12%-os tejföl
Elkészítése:
Karfiolt és brokkolit rózsára szedjük, de nem túl kicsikre, zellert nagyobb kockákra szeleteljük, gombát megtisztítás után négyfelé vágjuk. Tyúkhúsleves kockát vízben felforraljuk, karfiolt és brokkolit 1-2 perce beletesszük, de tovább ne hagyjuk benne! Vokban vagy nagy méretű teflon serpenyőben kevés olivaolajat hevítünk, és amikor jó forró, belehelyezzük a gombát és zellert, amelyet sózunk, borsozunk, időnként megfordítunk. Amikor pirulni kezdenek, belehelyezzük a karfiolt, és brokkolit is. Meghintjük ízlés szerint sóval, borssal, majorannával, tárkonnyal és kurkumával. Fedő alatt tovább pároljuk a zöldségeket, később hozzáadhatunk a húslevesből egy keveset. Amikor a leve elpárolgott hozzáadjuk a mirelit aprózöldséget és óvatosan megkeverve fedő alatt tovább pároljuk, ügyelve arra, hogy nehogy szétmáljanak a zöldségek, inkább maradjanak egy kicsit roppanósak. Közben kevéske oliván lisztet kezdünk pirítani, hozzáadjuk kaprot, majd felöntjük 1 dl. húslevessel és 1,5 dl tejjel. Ízlés szerint tovább sózható, (vagy egy lehelet! parmezán sajttal is meg lehet bolondítani). Ne csináljuk sűrűre, inkább folyósabb maradjon, mert állásában is még sűrűsödik. Amikor kész a mártás, belekeverünk egy pohár sovány tejfölt. Közben a háromszínű (paradicsom, natúr, paraj) durumtésztát megfőzzük.
A tészta ízlés szerint el is hagyható. A mártást csak tálaláskor öntsük a zöldségekre és a tésztára. Nagyon gusztusos, és finom fogás.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 300 kcal (1254 kJ) Fehérje: 15, 3 g Zsír: 7, 5 g Szénhidrát: 42, 3 g Koleszterin: 30 mg
Mozarella saláta friss vegyes zöldségekkel
Idő: 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
(2 személyre) 1 csomag Mini-Mozarella 2 paradicsom 1/2 jégsaláta (lehet egy egész fej is!) 1 csokor retek 1 ek dióbél 1 ek olíva olaj
Az öntethez: 1 pohár joghurt 2 ek dióbél 10 dkg márványsajt só, bors
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, a paradicsomot és retket nagyobb cikkekre szeljük, a salátát könnyen ehető szeletkékre tépkedjük (ugye nem én vagyok az egyetlen, aki utálja, ha bohóckodni kell a salátalevelekkel :)
A diót (a teljes mennyiséget) durvára aprítom kézzel vagy mozsárban és egy teflon serpenyőben, magas lángon 2-3 perc alatt aranybarnára pirítom.
Bedobálom a felaprított zöldségeket egy tálba, rászórok 1 ek pirított diót, meglocsolom az olíva olajjal majd lazán összekeverem.
Egy kisebb tálban a joghurtot, márványsajtot, maradék diót simára keverem és ízlés szerint sóval, borssal ízesítem.
A salátát igazságosan megfelezve két salátás tányérra szedem és meglocsolom a fenséges ízű öntettel!
Frissen kell fogyasztani, hogy a saláta ne essen össze, de egy keveset hagyjuk a hűtőben, hogy érjenek össze az ízek!
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 583 kcal (2437 kJ) Fehérje: 29, 5 g Zsír: 44, 1 g Szénhidrát: 16, 2 g Koleszterin: 85 mg
Kakukkfüves cukkinitál
Idő: 30 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
(4személyre) 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 2 ek. olivaolaj 50 dkg cukkini 1 teáskanál szárított kakukkfű 10 dkg füstölt sovány Óvári sajt só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A cukkinit héjastól vékony szeletekre gyaluljuk. A felkockázott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, majd a zúzott fokhagymát is hozzáadva aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a cukkinit és a fűszerekkel együtt pár percig sűrűn kevergetve sütjük. Ezután fedővel letakarjuk és kb. 10 percig főzzük, végül a reszelt sajttal megszórjuk és tálaljuk.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 152 kcal (635 kJ) Fehérje: 9, 95 g Zsír: 7, 34 g Szénhidrát: 11, 26 g Koleszterin: 17, 75 mg
"Házi activia"
Idő: 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
natúr joghurt 0,5l: 3 db őszibarack konzerv vagy befőtt: 1 ropogós müzli: 1 doboz fele-meggyes, kókuszos vagy ízlés szerinti dió: 100 g mandula: 100 g édesítőszer
4 személyre, 2 napra való adag
Elkészítése:
Az őszibarackokat kockázzuk, a diót és a mandulát felaprítjuk és egy nagyobb tálba tesszük. A joghurtokat felrázzuk mielőtt a tálba öntenénk, hozzáadjuk az őszibarack levét is, majd beleszórjuk a ropogós müzlit és ízlés szerint édesítjük. Ajánlom, hogy fogyasztás előtt pár órával készítsük el, mert így a dió és a mogyoró is megszívja magát nedvességgel.
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 489 kcal (2044 kJ) Fehérje: 19, 86 g Zsír: 16, 55 g Szénhidrát: 64, 6 g Koleszterin: 3, 24 mg
Joghurtos gyümölcsleves
Idő: 10 perc
Nehézség: könnyű
Hozzávalók:
2 dl gyümölcs joghurt 1 l tej 30 dkg gyümölcs cukor, v. édesítőszer ízlés szerint, A gyümölcs lehet idényjellegű, mélyhűtött, vagy konzerv.
Elkészítése:
A 2 dl gyümölcs joghurtot a gyümölcsök felével, a cukorral összeturmixozom, és feleresztem a tejjel. Beleaprítom a maradék gyümölcsöket, kicsit hagyom "érni" és tálalhatom. Ajánlat: Nyáron nagyon finom csak sárgadinnyéből, télen lehet érett banánból, szeletelt almával, körtével
Tápanyagtartalom egy adagban:
Energia: 301 kcal (1258 kJ) Fehérje: 9, 74 g Zsír: 4, 72 g Szénhidrát: 54 g Koleszterin: 15, 44 mg |